Samen werken aan duurzaamheid en bereikbaarheid: via online én offline community

Duurzaam Diepenveen start samen met de gemeente Deventer en Provincie Overijssel het initiatief Duurzame Mobiliteit Diepenveen (DMD). Het doel is om een betrokken community te bouwen rond opgaven en oplossingen van vervoer, mobiliteit en duurzaamheid, nu en in de nabije toekomst. Hierbij wordt nadrukkelijk gebruik gemaakt van een interactief online community platform, dat dient als samenwerkingsinstrument, kennisknooppunt en communicatiewebsite voor en door de samenleving.

Hoe houden we Diepenveen bereikbaar

Inwoners van het dorp Diepenveen raken in de nabije toekomst hun buslijn 161 kwijt. In 2017 wordt de dienstregeling aangepast en rijdt de bus op zaterdag niet meer tussen Deventer en Zwolle. Vanuit vervoerdersperspectief is dat logisch, want er stappen in Diepenveen gemiddeld maar 14 mensen in op de 20 dagelijkse ritten. Lege bussen zijn een belangrijke reden voor de Provincie Overijssel om de bestaande OV-tactiek aan te passen. Tegelijkertijd is de traditionele rol van de bus als voornaamste drager van het regionaal OV netwerk aan het verdwijnen en komt er een keur aan collectieve en particuliere bottom-up alternatieven, als het gaat om vervoer en mobiliteit.

Ideeën uit de community via online en offline platform

De deelnemers kunnen zelf groepen aanmaken over alle onderwerpen die te maken hebben met mobiliteit en duurzaamheid, maar ook over het initiatief Duurzame Mobiliteit zelf. Zo is er een groep “het beste idee” die zich bezig houdt met het organiseren van de prijsvraag (challenge) in februari en maart 2017 voor het dorp. Er worden handige korte factsheets opgesteld door de groep “factsheet bouwers”. Zo fungeert het onderdeel ‘Groep’ als een online (en offline) samenwerkingsinstrument.

Meedenken en feedback welkom!

Het initiatief wordt gefinancierd door de Provincie Overijssel en duurt tot na de zomer 2017. Het wordt op dit moment vooral getrokken door de kwartiermaker Mark Verhijde en de andere deelnemers van de groep “kartrekkers”. Het aantal deelnemers groeit de afgelopen weken gestaag, omdat steeds meer Diepenveners het community platform ontdekken en in gesprek raken over de toekomst van hun dorp, hun leefbaarheid en hun vervoer.

Wil je meedenken of heb je tips over het betrekken van inwoners en bedrijven bij dit soort vraagstukken via een online platform? Laat het weten aan Mark Verhijde.

Je kunt niet meer reageren.