Open data over Tilburg online

De gemeente Tilburg beschikt over open data die belangstellenden gratis kunnen gebruiken voor een app of een website. Dinsdag 17 januari opende wethouder Erik de Ridder het Open Data platform Tilburg. Met een druk op de knop werden 37 datasets ontsloten.

Voorbeelden datasets

Voorbeelden van gegevens die gebruikt kunnen worden, zijn: strooiroutes, locaties van vuilcontainers, honden-uitlaatplekken, openbare toiletten, monumentale bomen, gemeentelijke monumenten en de plekken die zijn aangemerkt als ‘beschermd stadsgezicht’. Deze open datasets zijn bronnen van onbewerkte informatie die openbaar zijn en waar geen rechten van derden voor gelden. De gegevens zijn niet tot personen te herleiden en zijn geschikt voor automatische verwerking. De gemeente heeft nu veel van deze informatie ontsloten. De gegevens staan op de websites www.dataplatform.nl en www.data.overheid.nl.

Transparant

Wethouder Erik de Ridder maakte de datasets openbaar. ‘Ten principale horen wij als overheid niets te verbergen te hebben’, motiveert de wethouder de keuze om datasets openbaar te maken toe. ‘Op basis van een beslisboom kijken wij wat eventuele uitzonderingen hierop zijn. Denk aan persoonsgegevens. In dat geval zijn het geen open data en dus niet openbaar. Maar in alle andere gevallen zijn wij in Tilburg graag volledig open over wat we doen.’

Bron: Tilburg.nl

 

Je kunt niet meer reageren.