Big data in Rotterdam: zonder ‘silo’s’

‘Big data’: het uit verschillende bronnen samenvoegen van gegevens en daaruit patronen halen. Dat is echter een van de vele definities. Veel gemeenten starten met ‘open data’ en hebben het gevoel ook iets te moeten met big data. De gemeente Rotterdam is daar een voorbeeld van. Zij hebben het ook meteen anders aangepakt, kort-cyclisch en bottom up. Zo zijn ze erin geslaagd het ‘silo denken’ te doorbreken en de verschillende afdelingen bij elkaar te brengen. Lees verder voor de aanpak van de gemeente Rotterdam.

Doe jij iets met data?

Vanuit de netwerkgedachte is men begonnen in Rotterdam, door de mensen uit de organisatie te verbinden. Los van de traditionele cycli en de vakjargon is simpel gevraagd: Doe jij iets met data? Vanuit een case in het sociaal domein is men aan de slag gegaan.

Je moet op het niveau van de mensen zitten die ermee aan de slag moeten en die er de waarde van kunnen zien. Anders is het ‘databases leegtrekken en je hoort nog wel eens van ons’. Dan ga je voorbij aan de verantwoordelijkheden en de zorgvuldigheden.

Er werden hypotheses gesteld waar steeds nieuwe data bij gezocht werden om tot nieuwe inzichten te komen. Rotterdam heeft aangetoond dat nieuwe inzichten zijn te verkrijgen door het silo denken los te laten en de gegevens van de verschillende afdelingen bij elkaar te brengen.

Lees het volledige artikel op iBestuur.nl

Bron: iBestuur

Je kunt niet meer reageren.